Information

Restaurering / ombygning

Udført: 2021-22

Bygherre: Byliv Aps

Funktion: Butik og bolig

Volden 9

Volden er en af de ældste gader i Aarhus, og har sandsynligvis eksisteret allerede i den befæstede middelalderby. Som navnet antyder, er gaden anlagt langs indersiden af den tidligere bosættelsesvold. Gaden indeholder spor fra byens ældste bebyggelse, hvoraf enkelte huse kan føres tilbage til midten af 1500-tallet. Størstedelen af Voldens nuværende bebyggelse stammer dog fra 1800-tallet, hvoraf det 2 etagers byhus i Volden 9 er opført i 1851 på basis af et endnu ældre bindingsværkshus.

Volden 9 har fra 2021-2022 undergået en totalistandsættelse i både husets eksteriør og interiør. Funktionerne er bevaret med butik i stueetagen og bolig på 1. salen mens taglejligheden på 2. salen er konverteret til loftrum, så de store kviste kunne fjernes for genetablering af et ubrudt tegltag. På bagfacaden er opført nyt muret trappetårn som skaber en indvendig trappeforbindelse mellem husets tre etager.

Bygningens ydre fremtoning viser det store fokus, der har været på materialer og håndværk af høj kvalitet, hvor de klassiske bygningselementer, som markante skorstene og kviste på opskalket tegltag, karnap, koblede vinduer med naturstensindfatninger og sålbænke, murede stik og gesimser, granittrappetrin og trappegelænder, er nytolket og tilpasset den nye bygning, såsom valget af den lyse teglsten, som viser

Den samme kærlighed for detaljen er lagt i bygningens indre, hvor hvidmalede høje fyldningspaneler, vindueslysninger, gerichter, fod- og stuklister får modspil af de mere rå Ølands- og egetræsgulve. Boligen er disponeret med stueplanet som familiens fælles leverum, med varierede opholdsrum og lange kik som ofte ender i den smukke udsigt. Et trapperum leder op til den mere private 1. sal og ned til den rummelige, høje kælder. Alle etager har adgang til forskelligartede uderum, og alle rum er tegnet med fokus på varieret lysindfald, hvilket gør, at i denne villa kan solens gang opleves enten udenfor eller igennem smukke, smalle sprosser.

Har du spørgsmål til projektet, eller er I ved at tænke på et lignende projekt?

Jostein Burmann
Bygningskonstruktør / Partner

jb@EplusN.dk

Tlf: 8614 9500

Mobil: 2925 7921