Information

Restaurering/Konvertering
Udført: 2016-2017

Bygherre: Grønnessegård Gods

Funktion: Undervisnings- og mødefaciliteter

Med i Realdanias kampagne, Fremtidens Herregårde

Grønnessegård – Fredet Kostald

Grønnessegaard Gods ligger på sydkysten af Halsnæs omgivet af skov og med udsigt over Roskilde Fjord. Godset, med sit aksefaste anlæg, blev oprettet i 1776 og består i dag af en hovedbygning mod syd og avlslænger i flere lag mod nord. Særlig karakteristisk for anlægget er godsets to store stråtækte bygninger som sammen med hovedbygningen indrammer den centrale gårdsplads. Både den oprindelige lade og kostald har været med i Realdanias kampagne, Fremtidens herregård.

 

Den ca. 860 m2 store fredede kostald er opført i 1777, men er ændret væsentligt i tidens løb. Udgangspunktet for projektet er at sikre kostalden fremadrettet ved nænsom istandsættelse og implementering af ny funktion, som kan bidrage til den samlede drift af Grønnessegaard Gods. Konverteringen foretages med særligt hensyn til staldens kulturarvsværdier.

Nye undervisning- og mødefaciliteter for godsets personale er blevet etableret i staldens nordende. Det oprindelige staldgulv bevares dels under og over en ny gulvopbygning, hvorved de eksisterende foderganges bløde krumninger bryder det nye trægulv og formidler bygningens tidligere anvendelse. Oplevelsen af det åbne rum bevares, da der etableres fritstående opbevaringsmøbler og glasvægge som rumdeling. Den oprindelige søjle-konstruktion og monier-hvælvene er bevaret, og mødet mellem disse fremhæves med kontrasterende støbejernsgrå og kalket hvid. Komforten i rummene er blevet væsentligt forbedret med gulvvarme, nye spinkle forsatsvinduer samt nyfortolkede skodder med integreret akustikregulering.

Har du spørgsmål til projektet, eller er I ved at tænke på et lignende projekt?

Jesper Back
Arkitekt MAA / Adm. direktør / Partner

jeba@EplusN.dk

Tlf: 8734 9512

Mobil: 2840 8413