Information

Konvertering

Bygherre: Randersegnens Boligforening, Nørhald kommune og Realdania

Funktion: Almennyttige boliger

År: 2005

Almennyttige boliger i Vestrup

Forsøgsprojekt skulle vise, hvordan gamle bevaringsværdige gårde kan omdannes til andre formål. I dette tilfælde almennyttige boliger.
Udgangspunkt: Ombygning af den firlængede Skjødtgård. Stuehuset er opført i 1868 og de stråtækte staldlænger i bindingsværk er fra 1780. Mange års manglende vedligehold betød, at bygningsanlægget fremstod i meget dårlig stand. Der var dog en stor og flot gårdplads med intakt brolægning

Vores forslag tog udgangspunkt i den gamle bondegårds særegne stemning, hvor vi ønskede mest muligt af stedets materialemæssige og stoflige kvaliteter bevaret. Ombygningen skulle kombinere traditionelle restaureringsmetoder med bevarelse af genbrugsegnede materialer.

Projektet fra E+N Arkitektur vandt den udskrevne konkurrence. Citat fra dommerkomiteens afgørelse:

’Forslaget er grundigt gennemarbejdet og vinder med sine indsigtsfulde analyser, sine materialer og den ’sobre, lavmælte’ angrebsvinkel, der vidner om respekt og stemningsmættede betingelser’.

Skjødtgården var før ombygningen i meget dårlig stand, men de materialer som kunne reddes og renoveres blev bygget sammen med nyt. Dermed opstod et specielt blandet udtryk af en moderne bygning, som både lever op til nutidens standard og samtidig bibeholder den oprindelige bygnings stemningsfulde detaljer.

Der er udgivet en bog om projektet: ’Skjødtgården i Vestrup’

Har du spørgsmål til projektet, eller er I ved at tænke på et lignende projekt?

Jostein Burmann
Bygningskonstruktør / Partner

jb@EplusN.dk

Tlf: 8614 9500

Mobil: 2925 7921