Marts 2020

Renoverprisen 2020

 

To af tegnestuens projekter, Skovridergården Louisenlund og Villerup Hovedgaard, er indstillet til Renoverprisen 2020. 

 

Skovridergården

Skovridergården Louisenlund ligger i Marselisborg Skov i Aarhus og består af et smukt klassicistisk stuehus med tilhørende udehuse. I dag danner anlægget ikke længere rammer omkring skovriderhvervet, men omkring et moderne familieliv. 

Renoveringen har i stor grad taget udgangspunkt i at skabe tættere forbindelse med de smukke omgivelser uden at ændre på bygningernes mere lukkede historiske rammer. Stuehusets nye plandisponering danner en lang akse fra gavl til gavl med lange kig til haven igennem to stramme cedertræslistebeklædte karnapper, placeret i fodsporet af nyere tilbygninger. Med store glaspartier og niveufri udgang skaber de tæt kontakt til omgivelserne. Den stråtækte stald- og ladebygning er ligeledes åbnet op ved at tilføje en ny tømmerkonstruktion i douglas gran, som tolkning af den historiske ladekonstruktion. 

Bygningerne ombygget med respekt og i forlængelse af datidens gedigne byggetraditioner. Både inde og ude er nye elementer, overflader og detaljer af træ, natursten, metal og beton stemningsskabende i samspil og kontrast til de gamle fyldningsdøre, genbrugte mursten og de omlagte granitbelægninger. Ombygningen og istandsættelsen har bragt bygningerne op til nutiden og bevarer dem for fremtiden, med respekt for de bærende bevaringsværdige værdier som stedet besidder.

Se og læs mere om projektet på Renoverprisens hjemmeside:

https://renover.dk/projekt/skovridergaarden-louisenlund/

 

Villerup Hovedgård

Det historiske gårdanlæg Villerup Hovedgaard, placeret mellem Lønstrup og Hjørring, danner i dag omdrejningspunkt for stedets pileproduktion. Anlægget, den gamle bindingsværklade og sidelængerne er transformeret til opdaterede produktionslokaler, hvor stedets værdier er blevet sikret og gårdens omdrejningspunkt - pileproduktionen - er blevet synlig. 

Bindingsværksladens facader er bevaret og sikret med ny indvendig stål- og tømmerkonstruktion. De to flettehaller er dels blevet sikret konstruktivt og opdateret med nye indvendige overflader, hvor pilen som karaktergivende byggemateriale, ude som facadeelement og inde som interiørløsning, giver bygningerne en æstetisk helhed. Den flotte pikstensbelagte gårdsplads udgør sammen med det nye gennemgående, galvaniserede pandepladetag og flettehallernes nye pilefacader en rolig og sammenhængende helhed.

Projektet er et eksempel på hvordan der kan skabes sammenhængskraft mellem bygningernes fysiske udtryk og stedets funktion, og hvordan nyt og gammelt komplementerer hinanden, formidler stedets historie og tilføjer nye lag. 
 

Se og læs mere om projektet på Renoverprisens hjemmeside:

https://renover.dk/projekt/villerup-hovedgaard/